Gazze'ye insani yardım ulaştırma hedefiyle yola çıkan Özgürlük Filosu Koalisyonu gemisine yapılan saldırı, aktivistlerin tepkisine neden oldu. Aktivistler, geminin onarılmasını, Gazze'ye ulaşmasının engellenmemesini ve gemiye bayrak verilmesini talep ediyor. FFC Basın Koordinatörü Yasemin Acar, saldırının detaylarını anlatırken, "Soykırım durana kadar devam edeceğiz, yardımın içeri girmesine izin verilene kadar devam edeceğiz" dedi.
Saldırı Anı ve Sonrası
Yasemin Acar, gemiye saldırının yerel saatle 00.23'te gerçekleştiğini ancak internet bağlantısı kesildiği için 03.00'te haberdar olduklarını belirtti. İki insansız hava aracı ile gemiye saldırılmadan 6-7 saat önce geminin bayrağının indirildiğini söyleyen Acar, Gazze için yola çıkan gemiye binmeyi bekleyen 21 farklı ülkeden yolcu olduğunu ifade etti. Acar, gemidekilerin tek amacının Gazze'deki Filistinlilere insani yardım ve umut ulaştırmak olduğunu vurguladı.
Acar, insansız hava araçlarının İsrail'den gelip gelmediğine dair ellerinde bir kanıt olmadığını ancak perşembe akşamı bu araçların Malta'ya doğru geldiğini bildiklerini söyledi. Araçların çok alçak bir irtifada uçtuğunu ve bir süre sonra kaybolduğunu belirten Acar, Avrupa topluluğunun sessiz kalmasını eleştirdi ve bu savaş suçunun araştırılmasını istedi.
Acar, bu saldırının kendilerini durdurmayacağını belirterek, "Soykırım durana kadar devam edeceğiz, yardımın içeri girmesine izin verilene kadar devam edeceğiz." dedi.
Gemiye Yeni Bayrak ve Onarım Talebi
Eski bir ABD askeri ve diplomatı Ann Wright, Malta yetkililerinden gemiye yeni bir bayrak sağlanması konusunda garanti beklediklerini ifade etti. Wright, gemiye ait bayrağın Malta açıklarındayken alındığını hatırlatarak, Malta hükümetinin bu talebi kabul edeceğini umduğunu söyledi.
Thiago Avila ise Malta hükümetinin yardım gemisinin onarılmasında öncü olmaya hazır olduğunu duyurduğunu belirtti. Avila, bu teklifi, Gazze'ye yardım ulaşmasının durdurulmayacağına ilişkin garanti verilirse kabul edebileceklerini aktardı. Avila, gemi Malta'ya vardığında, geminin onarımının yanı sıra, yeni bir bayrak talep edildiğini söyledi.
Avila, misyonlarının şiddet içermeyen doğrudan eylem odaklı bir misyon olduğunu ve aynı zamanda insani bir misyon olduğunu vurguladı. Gazze'de 1 yıl 9 ayda 50 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü hatırlatarak, Gazze'ye ve Filistinlilere yönelik yapılan saldırıların geçmişinin herkes tarafından bilindiğini anlattı.
Aktivistlerden Çağrı
İsveçli aktivist Greta Thunberg, dünyanın dört bir yanından ve birçok yaş grubundan birçok kişinin yardım için bir araya geldiğine işaret ederek, haklı olanın yanında olabilmek için insanların sesini yükseltebilmesi için tüm yöntemleri kullanmaya devam etmesini istedi. Thunberg, Gazze'de insani durumu düzeltmek, ablukayı ortadan kaldırmak ve insani koridor açmak için herkesin üzerine düşen vazifeyi yapması gerektiğini vurguladı.
- Herkesin ayağa kalkması
- Konfor alanlarından çıkması
- Protesto etmesi
- Harekete geçmesi
- Telefonlara sarılması, e-postalar göndermesi
- Çevrim içi ve yüz yüze organizasyonlar düzenlemesi
- Yerel toplulukla iletişime geçmesi
- Filistin için küresel mücadeleye katılması gerekiyor.
Thunberg, saldırıdan dolayı gözlerin Malta'ya çevrildiğini ancak Gazze'de Filistinlilerin bu acıyı her gün yaşadığına işaret ederek, bunun bir dayanışma eylemi olduğunu ifade etti. Yazan Eissa ise Gazze'ye yardım götüren geminin tüm eylemlerinin yasal olduğunu vurgulayarak, eylemlerin doğası gereği şiddet içermediğine dikkati çekti. Aktivist Eissa, "Yapılan tüm yasal hazırlıklar birçok şeye mal oldu, ama her şeyin uluslararası hukuka uygun olduğundan emin olduk." ifadelerini kullandı.
Gazze'ye yardım götürme çabaları, uluslararası sularda yaşanan saldırıya rağmen devam ediyor. Aktivistlerin kararlılığı ve uluslararası toplumun desteğiyle, Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için tüm yollar deneniyor. Saldırı, sadece bir gemiye değil, aynı zamanda insanlığa yapılan bir saldırı olarak görülüyor ve bu durum, yardım çabalarının daha da güçlenmesine neden oluyor.