Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'nin bazı bölgelerinde yaşanan zirai don olayının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, ekiplerin sahada gerekli çalışmaları yürüttüğünü belirterek, "Başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde, yurt içi gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir risk bulunmuyor" dedi.
Zirai Donun Etkileri ve Alınan Önlemler
Bakan Yumaklı, bakanlık bürokratları ile yaptığı değerlendirme toplantısında, küresel iklim değişikliğinin Türkiye üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Tarımsal üretimin hava koşullarından en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Yumaklı, son günlerde yaşanan ani sıcaklık düşüşleri sonucu zirai don, kar yağışı ve dolu olaylarının görüldüğünü belirtti. Tüm üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten Bakan Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak hava hareketlerini yakından takip ettiklerini ve üreticileri önceden uyardıklarını ifade etti. Ayrıca, don olayının etkilerini en aza indirebilmek için çeşitli çalışmaların başlatıldığını ve hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
Yumaklı, özellikle geçtiğimiz cuma gecesi sıcaklıkların eksi 15'lere kadar düşmesiyle birlikte hasarın büyük ölçüde arttığını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da konuyla ilgili bilgilendirildiğini ve çalışmaların hızla tamamlanması yönünde talimat verdiğini vurguladı.
Stratejik Ürünlerde Hasar Yok
Bakan Yumaklı, bazı çevrelerin tarımsal faaliyetlerin olumsuz etkilendiği ve gıda arz güvenliğinin tehlikeye girdiği yönündeki yorumlarına tepki gösterdi. Yumaklı, "Bunların kesinlikle iyi niyetli yorumlar olmadığını belirtmek istiyorum. Başta hububat olmak baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip diğer tarımsal ürünlerde hasar söz konusu değil" dedi. Ancak, eksi 15 dereceye kadar düşen sıcaklıkların bazı meyve çeşitlerini etkilediğini de kabul etti.
İlk tespitlere göre kayısı, üzüm, elma, şeftali ve nektarin gibi bazı meyve gruplarında farklı derecelerde hasar meydana geldiği belirtildi. Yumaklı, 206 çeşit tarım ürünü üretimiyle dünyada nadir örneklerden biri olan Türkiye'nin, son yaşanan don olayı sonrasında stratejik ürünlerle ilgili olarak gıda arz güvenliğine ilişkin herhangi bir problem yaşamadığını vurguladı. Meyve grubundaki hasarın boyutunun ise devam eden çalışmalar sonucunda ortaya çıkacağını ifade etti.
Tarım Sigortasının Önemi
Bakan Yumaklı, hava şartlarının mevsim normallerine dönmeye başladığını ve üretim süreçlerinin devam ettiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak üretimin devamlılığına dönük her türlü gerekli çalışmayı yürüttüklerini söyledi. Bu tür olumsuz durumlardan etkilenmemek için Tarım Sigortalarının (TARSİM) yaptırılmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Yumaklı, poliçe bedelinin yüzde 70'inin devlet tarafından karşılandığını hatırlattı. Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmanın hasar tespitlerini kolaylaştırdığını ve hızlandırdığını belirtti.
Bakan Yumaklı, tüm çiftçilere tarımsal üretim yapıyorlarsa mutlaka tarım sigortası yaptırmaları ve Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olmaları çağrısında bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak gıda arz güvenliğini sağlayan çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Sonuç
Zirai don olayının ardından Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hızlı müdahalesi ve doğru bilgilendirmesi, kamuoyunun rahatlamasını sağladı. Stratejik ürünlerde herhangi bir riskin bulunmaması, ülke ekonomisi ve gıda arzı açısından büyük önem taşıyor. Ancak, meyve üreticilerinin yaşadığı kayıpların telafisi ve tarım sigortasının yaygınlaştırılması gibi konuların üzerinde durulması gerekiyor. Tarım sektörünün iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirilmesi için de uzun vadeli stratejilerin geliştirilmesi büyük önem arz ediyor.